Zelf kippenren en kippenhok maken

door Strong Man Run Team
Kippenhok kippenren maken

In deze tutorial leggen we de basis voor het zelf maken van een kippenren of kippenhok uit zodat je direct aan de slag kunt.

Eieren zijn gezond, ze zijn een bron van eiwitten wat nodig is voor sterke spieren en botten en het behoud van je energielevel. Eiwitten zijn ook gezond voor als je bezig bent met droogtrainen. Echter tegenwoordig wil je natuurlijk geen eieren meer eten van plofkippen, je kiest voor scharreleieren of nog liever, eieren van je eigen kippen. En als je je eigen kippen gaat houden, dan heb je natuurlijk een kippenren of kippenhok nodig. En als echte man kies je er natuurlijk voor om een kippenren of kippenhok zelf te maken.

 

Verschil kippenren en kippenhok

Eigenlijk is de kippenren niks anders dan een onderdeel van het kippenhok. De kippenren is het deel waar de kippetjes buiten vrij in rond kunnen lopen. Dit kan een relatief kleine ren zijn, maar liever hoe groter hoe beter. De kippen verblijven overdag veel in de kippenren en scharrelen er hier lekker op los! Een andere favoriete bezigheid in de ren is het nemen van een zandbad. Ook voorkomt het dat de kippen in andere delen van je tuin gaan lopen waar ze bijvoorbeeld in je planten gaan pikken of poepen.

Het kippenhok daarentegen is het geheel; de kippenren samen met het nachthok waar de kippen daadwerkelijk ’s nachts op stok gaan. Hier gaan ze daarnaast ook de verse eitjes voor jou leggen!

Kippenren maken

Een kippenren maken is het eenvoudigste; je zet met hout de oppervlakte af en daartussen gebruik je kippengaas.  Een overdekte kippenren maken vergt al wat meer werk, maar ook dit valt uiteindelijk heel erg mee. Het voordeel van een overdekte kippenren maken is dat je zeker weet dat de kippetjes er in blijven. Qua grootte is het handig om minimaal 5 m2 aan te houden als je slechts enkele kippen hebt, maar een grote kippenren geniet natuurlijk de voorkeur.

Bouwtekening kippenhok

Alles begint altijd bij het hebben van een plan. Zo ook bij het maken van een kippenhok of kippenren. Je hebt hiervoor een gedegen bouwtekening nodig. Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan en het eerst flink wat uren spenderen aan het opstellen van een bouwtekening. Echter je kunt er ook voor kiezen om niet het wiel opnieuw uit te vinden en een kant-en-klare kippenhok bouwtekening te bestellen. Want een kippenren maken is dan wel makkelijk, bij het maken van een kippenhok zijn er toch verschillende elementen om over na te denken:

 • De juiste afmetingen
 • Voldoende bescherming tegen slecht weer
 • Makkelijke toegang en de mogelijkheid deze af te sluiten
 • De juiste hoogte voor de stok waar ze op zitten
 • Voldoende ventilatie

Direct kippenhok bouwtekening (en vele andere!) bestellen!

Materialen

De materiaalsoorten voor het maken van een kippenhok zijn beperkt. Je hebt voornamelijk hout nodig en daarnaast ook het typische kippengaas.

Hout

Voor het bouwen van het kippenhok met de legkast wordt vaak grenenhout gebruikt. Grenenhout laat zich makkelijk verwerken en gaat daarna jaren mee, ook buiten.

Kippengaas

Kippengaas is verkrijgbaar in allerlei soorten en varianten. Kies echter voor een goede kwaliteit. Op die manier hebben jij en de kippen er langer plezier van en bespaar je uiteindelijk op de vervangingskosten. Voor kippengaas kun je gaan naar een (online) speciaalzaak maar je kunt ook gewoon je kippengaas bij Bol.com bestellen. Het grote voordeel is dat je hier vele verschillende soorten met elkaar kunt vergelijken en dat je vanaf 20 euro al gratis verzendkosten hebt.

Overige materialen

Behalve de standaard schroeven etc. heb je waarschijnlijk ook nog een aantal andere materialen nodig voor het maken van het perfecte kippenhok. Dek hierbij aan dakbekleding, een anti-sliplaag voor op de loopplank en een bak voor in het hok zodat je dit makkelijker kunt schoonmaken en het hout niet wordt aangetast.

Kippenhok accessoires

Als je straks je klaar bent met het bouwen van het kippenhok, dan moet dit natuurlijk ook nog ingericht worden met de benodigde accessoires. Een must voor elk kippenhok is:

 • Drinkbak
 • Voerbak
 • Bodembedekking nachthok
 • Zand voor het zandbad

Kippenhok maken of kopen?

Twijfel je na het lezen van deze uitleg tussen een kippenhok maken of kopen? Dan zetten we nog even een aantal voordelen voor je op een rij

Voordelen kippenhok zelf bouwen

 • Je kunt het kippenhok precies maken zoals jij dat wilt.
 • Afhankelijk van welke materialen je kiest en wat je nog hebt liggen, kun je goedkoper uit zijn.

Voordelen kippenhok kopen

 • Als je niet van klussen houdt, dan is dit de oplossing!
 • Lekker snel klaar: vandaag besteld, meestal binnen een of twee in huis!
 • Je kan ook alleen het kippenhok kopen en de kippenren alsnog zelf maken.

Liever kopen?

Hieronder zie je een vijftal favoriete kippenhokken!

https://www.vidaxl.nl/e/8719883913247/vidaxl-kippenhok-178x67x92-cm-massief-grenenhout

 

 

Veelgestelde vragen

Hoe groot moet een kippenhok voor drie kippen zijn?

Over het algemeen geldt natuurlijk, hoe groter hoe beter. Maar houdt als maatstaf aan dat het kippenhok voor drie kippen tussen de 1 en 2m2 moet zijn. Daarnaast is het in de ren fijn als er per kip ook minimaal 1 vierkante meter aan ruimte is.

Wat moet er op de bodem van de kippenren?

Allereerst houden kippen van een stof- of zandbad, zorg dus dat er een plek is waar ze heerlijk in het zand kunnen badderen.  Daarnaast is het fijn als ze ook wat rond kunnen pikken op zoek naar insecten om te eten. En als laatste houden ze van bladeren op de bodem van de kippenren.

Heb je een vergunning nodig voor een kippenhok?

Het plaatsen van een kippenhok in je tuin is in principe vergunningsvrij. Houd hierbij wel rekening met het volgende:

 • Je plaatst het kippenhok binnen 30 meter van je woning
 • Je plaatst slechts één kippenhok in je tuin
 • Het gaat om een houten hok
 • De oppervlakte van het kippenhok is maximaal 10 m2

Daarnaast zijn er nog een aantal “kleinere” voorwaarden, maar in principe als je zelf een kippenhok maakt en je houdt je aan bovenstaand, dan kun je dit zonder vergunning doen. Twijfels? Neem dan contact op met je gemeente.

 

We hopen dat we je met deze uitleg enthousiast hebben gemaakt om zelf aan de slag te gaan met het maken van een kippenren en/of kippenhok!

 

Kippenhok zelf bouwen

Misschien ook interessant...