Superfoods

door Strong Man Run Team
superfoods

Superfoods worden steeds populairder. Maar liefst één derde van de vrouwen zegt dagelijks minimaal één superfood te eten, zo meldt NU.nl. Daarnaast denkt één tiende van de Nederlanders dat superfoods en raw food thuishoren in een gezond voedingspatroon.
Voor superfoods kun je in steeds meer winkels terecht. Super- en Raw Foods hebben ook ónze interesse gewekt. Wij vroegen ons af wat superfoods precies zijn en wat de voordelen ervan zijn.

Hieronder lees je meer over het Superfoods Plan. Dit plan blijkt meer te doen dan alleen superfoods leveren.

Het Superfood Plan is in korte tijd heel bekend geworden. Het is dan ook echt iets anders dan zomaar een potje of doosjes met zaadjes en bessen…

Maar wat maakt Het Superfood Plan dan zo bijzonder? Wij gingen op onderzoek uit!

Super- en Rawfoods: wat houdt het in?

Superfoods zijn producten met een zeer hoge voedingswaarde. Er zitten veel meer vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren in dan in de meeste andere voedingsmiddelen. Je krijgt dus in één hap veel gezonde voedingsstoffen binnen. Erg efficiënt dus.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, zijn super- en rawfoods zijn niet nieuw. Eeuwen geleden gebruikten mensen ze al vanwege de positieve eigenschappen. De goede invloed van superfoods is dus al langer bewezen. Super- en rawfoods zijn meestal algen, zaden, bessen, pollen, rauwe cacao en stevia. Deze voedingsmiddelen kennen een bijzonder hoge dichtheid aan vitaminen, mineralen, anti-oxidanten, vet- en aminozuren, enzymen, et cetera.

In 2012 is het voedingspatroon van diverse leeftijdsgroepen in Nederland onderzocht. Er is gebleken dat:

 • slechts 33% van de bevolking genoeg groente eet, en 43% genoeg fruit
 • het Voedingscentrum adviseert om dagelijkse ten minste twee ons groente te eten
 • het Voedingscentrum adviseert om dagelijks ten minste twee stukken fruit te eten.

Dit betekent dat Nederlanders veel te weinig groente en fruit binnen krijgen. Het Superfood Plan biedt de oplossing: het dagelijkse voedingspatroon aanvullen met diverse Super- en Rawfoods.

Het Superfood Plan

Onder de vlag van de Vitadis Groep ontwikkelden Nederlandse en Belgische voedingsdeskundigen Het Superfood Plan. Vitadis vindt dat mensen de juiste informatie en begeleiding moeten krijgen op het gebied van superfoods.

Met het Superfood Plan beloven zij:

 • een laagdrempelige kennismaking met super- en rawfoods
 • vijf gemakkelijke pakketten om te beginnen
 • een professionele en persoonlijke online begeleiding
 • een ruime keuze aan verrassende recepten voor elk moment
 • hulp bij het opstellen van doelen voor een gezonde leefstijl

Het Superfood Plan: speciale startpakketten

Er zijn verschillende startpakketten waar je uit kan kiezen:

 • basis
 • detox
 • smoothies
 • snacks
 • beauty

Bij iedereen past weer een ander startpakket, dat aansluit bij andere doelstellingen. Wij hebben deze review samengesteld op basis van onze ervaringen met het basic startpakket en het smoothies startpakket. Wij durven gerust te stellen dat superfoods de sleutel zijn tot een goede gezondheid.

Als je het Basic pakket en het Smoothies pakket bestelt, krijg je er gratis receptenboeken bij, die je kunt downloaden via een site met e-books. Dit kan direct na de bestelling.

De download bestaat uit:

 • De Superfood Eetplanner
 • Het Superfood Plan: e-book Change & Get Started
 • Een inschrijving voor een coaching van drie tot vier weken, passend bij het betreffende startpakket
 • 50 Superfood en Rawfood recepten bij Basic, Superfood Smoothie recepten bij het Smoothies Pakket

Voor vragen kun je trouwens contact opnemen met de coaches van het Superfood Plan. Wij hebben ervaren dat zij altijd beschikbaar zijn om een vraag te beantwoorden, via de chat van de website. Toen wij vragen gingen stellen naar aanleiding van de e-mail coaching, kregen we contact met Mylene, een Superfood Plan coach.

Het bestellen en het vragen stellen is niet moeilijk en alles komt betrouwbaar op ons over.

Nadat ik alles gedownload had en me had aangemeld voor de e-mail coaching van Mylene, had ik direct al een mailtje van haar in mijn inbox. Ze schreef:

 Dag ……., we hebben je bestelling in goede orde ontvangen en het pakket wordt nu naar je toegezonden.

Over 2 a 3 dagen gaan we samen starten met het jouw gekozen pakket van Hét Superfood Plan, elke ochtend (zo rond 6.00u.) ga ik je wat informatie sturen, tips en recepten die ik heb gebruikt. In de komende weken begeleid ik je naar een gezonder leven met Super – & Rawfoods, ook doe ik gezellig met je mee zodat ik je van goeie tips kan voorzien. Mocht je vragen hebben, kan je me gelijk mailen!”

Hierdoor raakte ik gemotiveerd en kreeg ik zin om te beginnen.

Terwijl mijn bestelling onderweg is, verdiep ik me alvast in de beschikbare informatie, in het eetplan van superfoods en lees ik het e-book: Het Superfood Plan: Change & Get Started.

Mijn bestelling wordt bezorgd

Al binnen twee dagen krijg ik mijn bestelling in huis. Omdat ik wil weten of het pakket compleet is, heb ik goed gecontroleerd of alles erbij zit. Dat is inderdaad het geval.

Veel mensen willen direct gebruik maken van iets wat ze besteld hebben. Ik wil dit doorgaans ook, maar doordat ik twee dagen de tijd had voordat het pakket arriveerde, heb ik me goed in kunnen lezen in deze materie. Achteraf ben ik daar enorm blij mee.

De pakketten

Het Basic Startpakket

Dit is hét kennismakingspakket van Het Superfood Plan. Er zitten vijf soorten superfoods in, voor elk moment van de dag. Je kunt ze verwerken in recepten, maar je kunt ze ook gelijk eten als een tussendoortje. Al met al vond ik het een gevarieerd pakket.

Het Smoothie Startpakket

Iedereen heeft het altijd over smoothies en daarom wilde ik het ook wel eens proberen. Nadat ik een smoothiemaker had gekocht, kon ik gelijk starten. Superfoods verwerken in smoothies vind ik top. Ik ben dan ook erg blij met dit pakket, en al helemaal met de kortingsbonnen die erbij zaten. Op die manier kon ik nadat ik alles op had, nieuwe superfoodsproducten kopen met korting. Geweldig!

Informatie over de superfoods

Omdat superfoods zo ‘gehyped’ zijn, kom je ze steeds meer tegen, in allerlei winkels. En soms weet je dan helemaal niet of je wel kwaliteit in handen hebt, of het product betrouwbaar is. In zo’n geval zie ik door de bomen het bos niet meer. Daarom vind ik de persoonlijke begeleiding van het Superfood Plan ook zo prettig. Zo weet ik tenminste hoe ik moet beginnen.

Het startpakket biedt kwalitatief hoogstaande superfoods. Dat is meteen te zien. Er is zelfs een mogelijkheid om het pakket op hun kosten terug te zenden, als het je toch niks lijkt. Dan krijg je je geld gewoon terug.

Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van de smaak van superfoods, maar dit valt echt heel erg mee! Ik vind de goji bessen lekker als een tussendoortje en de andere producten kan ik goed verwerken in andere recepten. Ik at voorheen altijd koekjes, en reepjes zoals snickers. Dan is het wel even wennen. Maar het bevalt mij juist goed, omdat mijn smaak ook verandert. Ik heb nu minder trek in zoetigheid. De superfoods zijn ook minder zoet, omdat er geen suiker is toegevoegd. Maar zo smaakvol!

Het Superfood Plan werkt goed, omdat je gewoon kunt eten ’s avonds. Dat hoef je dus niet te veranderen. En overdag kun je dan de superfoods eten, die de honger stillen en je gelijk een flinke dosis vitaminen geven.

De recepten in het receptenboek zijn niet moeilijk. Ik kwam er goed uit. Ook voor grotere gezinnen is het handig, omdat iedereen van de superfoods kan mee-eten. Het is zelfs mogelijk om ijs met raw superfoods te maken. Perfect voor kinderen.

De recepten zijn verrassend leuk en een portie is altijd genoeg. Ook erg fijn!

Waar helpt het Superfood Plan voor?

 • Het verhelpt een opgeblazen gevoel in de buik na het eten
 • Het geeft meer energie
 • Je slaapt beter
 • De vermoeidheid wordt minder
 • Geen winderigheid meer
 • De bloeddruk gaat omlaag
 • Geen last meer van acné
 • Minder uitslag op de tong
 • Een gezondere levensstijl
 • Minder vaak hoofdpijn en migraine
 • En… je valt af.

Hier staan sowieso enkele punten tussen waar ik graag aan wil werken.

Hoe is de online begeleiding?

Mijn Superfood Plan coach mailt mij enkele ochtenden. In de mailtjes staan handige tips over hoe ik de superfood producten het beste kan verwerken in de maaltijden. Ik vind de mailtjes altijd leuk om te lezen en de tips die erin stonden komen goed van pas. Omdat ik er zeker van wil zijn dat het geen automatisch verstuurde mailtjes zijn, en ik echt met mijn coach Mylene te maken heb, stuur ik wat vragen terug. Ik ben erg verrast over het snelle, persoonlijke en uitgebreide antwoord. Kortom, ik ben zeer tevreden over de coaching.

Het e-book

Ik zag er eerst een beetje tegenop om het hele e-book te gaan lezen. Ik ben namelijk niet zo’n lezer. Maar het valt me alleszins mee. De teksten zijn leuk om te lezen, erg makkelijk ook. Hierdoor krijg ik veel achtergrondinformatie mee en raak ik snel vertrouwd met de wondere wereld van de superfoods en raw food.

Goed voor drie à vier weken

Ik ben nu drie weken bezig met de superfoods. Het pakket is bijna op en ik heb al veel lekkere maaltijden bereid. Hieronder zal ik vertellen wat ik van het startpakket vind:

Mijn mening

Toen ik voor het eerst iets hoorde over superfoods, dacht ik dat het gewoon een hype was die wel weer over zou waaien. Omdat ik toch eerst wilde kijken wat het Superfood Plan inhield, heb ik het startpakket Basic besteld. Achteraf merk ik dat dit echt een goede keuze is geweest. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat superfoods écht werken en bijdragen aan een goede gezondheid. Door het startpakket kon ik op een laagdrempelige manier kennismaken met deze manier van leven. De verrassende recepten hielpen me door de eerste drie weken heen. Met de coaching erbij voelde ik me erg gesteund en had ik de mogelijkheid om altijd vragen te stellen als ik iets niet wist.

Het prettige is, is dat er niet één startpakket is, maar dat er meerdere zijn. Zo kun je kiezen wat bij jou past. Daarnaast is het superpraktisch dat je nadat het pakket afgelopen is met korting superfoods bij kunt bestellen.

In verhouding met wat je krijgt vond ik het pakket helemaal niet duur. Met die kortingen daar bovenop was ik voordelig uit. Ook de coaching zat bij de prijs inbegrepen. Voor een schappelijke prijs had ik dus elke dag een stok achter de deur en had ik altijd de mogelijkheid om vragen te stellen.

Het Superfood Plan heeft mij een stap verder geholpen in de richting van mijn doel: een gezond en vitaal leven. Ik slaap beter en mijn huid is gaver. Over het algemeen heb ik ook meer energie en ik merk dat ik minder snel vermoeid ben. Ik kan alles gewoon beter aan. Door het smoothie pakket ben ik ook nog eens 2,5 kg afgevallen. Dit had ik niet verwacht, maar het is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Ik heb het nooit zo dik op bedrijven die onder het mom van gezondheid hun eigenlijk-niet-zo-gezonde producten verkopen. Daarom was ik sceptisch. Maar alle twijfel is weggenomen, doordat ik merk dat Het Superfood Plan is opgesteld door deskundigen die er verstand van hebben. Dit schept vertrouwen. Dat alles biologisch is, geeft mij ook een goed gevoel.

Het volgen van Het Superfood Plan was makkelijker dan ik dacht. Ik kon alles gewoon thuis doen, maar had toch de juiste begeleiding via de e-mail en de chat.

Wij van Vetvrij.com hebben meerdere soorten superfood diëten naast elkaar gelegd. Het Superfood Plan steekt er met kop en schouders bovenuit. Wat mij betreft kan iedereen die gezonder wil gaan leven met superfoods het beste voor dit programma gaan.

Als dit verhaal jou aanspreekt en jij ook interesse hebt in Het Superfood plan, om zo te werken aan een goede gezondheid, dan heb ik goed nieuws voor je.

Je kunt nu gebruik maken van een tijdelijke actie, waarbij je korting krijgt op de pakketten. Dit omdat deelnemers Het Superfood Plan de beste leverancier van Super- en Raw Food vinden.

Hoewel Amerika koploper lijkt te zijn in de keldering van goede en normale eetgewoonten, is de veramerikaanste manier van eten ook in Europa een feit. Suikerrijke maaltijden, kant-en-klare salades of pasta’s en een enorme hoeveelheid verstopte E-nummers in bijna alle verpakte voeding. Om deze reden krijgen we dagelijks veel meer suikers, zout, vetten en E-nummers binnen dan goed voor ons is. We zijn ons niet bewust van alle rotzooi die we ons eigen lichaam toestoppen en daarom zijn er de afgelopen jaren verschillende boeken, campagnes en documentaires opgekomen die tegen deze ongezonde leefstijl in willen gaan.

Jezelf bewust maken van wat er allemaal schuilgaat in je dagelijkse eetpatroon in de eerste, belangrijke stap. Een wijziging aanbrengen in deze gewoonten is een noodzakelijke – en misschien moeilijkere – tweede. Vele mensen hebben al een mate van wantrouwen ontwikkeld jegens de huidige voedselindustrie en proberen hun lichaam in gezonde staat te houden door bewust veel verse en gezonde producten te eten. Verse groenten, fruit, minder koolhydraten en goede vetten, zoals te vinden in vette vis, noten, zaden en producten zoals avocado.

Superproducten

In opkomst zijn de zogenaamde superfoods: supergezonde producten, bomvol goede voedingsstoffen, vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten en goede vetten. Producten als deze zijn natuurlijke producten die je lichaam en gezondheid een boost geven en je voorzien in allerlei belangrijke stoffen. Bekende superfoods zijn onder andere broccoli, amandelen, bosbessen, koolgroenten, zalm en makreel. Ook zijn vele producten waarmee men minder bekend is en welke misschien niet of zelden in het eetpatroon voorkomen. Dergelijke producten zijn goji bessen, kokosolie, chia zaad of zelfs spirulina en chlorella.

Deze laatste twee zijn niet erg bekend onder de meeste mensen en zullen dan ook niet zo snel tot de normale boodschappen behoren. Spirulina is namelijk een blauwgroene zoutwateralg en komt vooral voor als voedingssupplement, maar ook het natuurlijke product is in principe zeer gezond; het product komt namelijk vooral voor in mineraalrijke meren. Echter, ter verwerking in voedingssupplementen wordt deze alg meestal gekweekt. Het is rijk aan vitaminen, eiwitten, aminozuren en omega 3-vetzuren, andere essentiële vetzuren en mineralen. Het eiwitgehalte is zodanig hoog dat spirulina veel wordt verkocht als voedingssupplement om als bron van proteïnen te dienen. Ook chlorella valt onder de algensoorten en stamt van de groenwieren af. Chlorella bevat de meeste chlorofyl van alle plantensoorten op aarde, wat voor de ontgiftende eigenschappen zorgt die dit product bevat. Daarnaast is chlorella tevens rijk aan proteïnen, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ook chlorella wordt verwerkt in een voedingssupplement als supergezonde aanvulling op het normale eetpatroon en wordt op dit moment voornamelijk gebruikt in Aziatische landen. Gebruikers zweren vooral bij dit supplement om de immuunversterkende en –stimulerende effecten.

De overige genoemde producten zijn van gebruikelijker aard en zijn ook te vinden in de supermarkt, toko of op de markt. Goji bessen zijn één van de producten die zeker behoort tot de categorie superfood en bijna metafoor staat voor een gezonde leefstijl. Het belangrijkste gezondheidseffect van deze bijzondere bessen zou de preventie van zekere chronische ziekten zijn. Tegen onder andere diabetes, hoge bloeddruk, koorts en staar zou gestreden worden door middel van het eten van goji bessen. Deze bessen worden verwerkt in wijn, sap en kunnen gedroogd of gekookt gegeten worden. Naast een hoge dosis vitamine C zitten de bessen bomvol vitamine B1, B2, B6 en vitamine E, beta-sisterol, mineralen, aminozuren en bètacaroteen. Een handjevol gekookte of gedroogde bessen door de muesli of yoghurt kan dus absoluut geen kwaad voor de gezondheidsstaat.

Daarnaast blijkt kokosolie een rijke bron van goede vetten te zijn die ook zeker als superfood kan worden bestempeld. Waar men tegenwoordig steeds vaker oppert dat bij het bakken in olijfolie schadelijke stoffen vrij komen, wordt er steeds meer gebakken in kokosolie. De olie zit vol met plantaardige, verzadigde vetten en heeft antivirale, antibacteriële en schimmeldodende effecten. In principe wordt men vaak afgeraden verzadigde vetten te eten en aangeraden meer onverzadigde vetten te eten. Echter, deze eigenschap zorgt ervoor dat de kokosolie stabiel is na verhitting. De onverzadigde vetten in olijfolie worden na verhitting namelijk omgezet in (gevaarlijke) transvetten die een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Kokosolie is ook licht verteerbaar en daardoor een uitstekende keuze om in te bakken, braden of zelfs frituren. Alle goede eigenschappen die dit product bevat blijven dus behouden na verhitting en daarmee is dit product de beste keuze om in te bakken. Ook heerlijk om in te wokken en de (soms dominant aandoende) smaak vind je nauwelijks terug in het uiteindelijke gerecht.

Ten slotte vormen de chia zaden een belangrijke aanvulling op de categorie superfoods. De belangrijkste stoffen van deze zaden zijn de omega 3-vetzuren, vezels, antioxidanten, proteïnen en mineralen. Zo zorgen ze voor een verbeterde werking van je hersenen, een stabieler cholesterol, een verhoogde weerstand en minder risico op hart- en vaatziekten. Antioxidanten zijn daarbij belangrijk voor de opname van zogenaamde ‘vrije radicalen’ die kunnen zorgen voor een versnelde veroudering van je lichaam. Met superfoods zoals chia zaden ga je deze veroudering dus juist mooi tegen! Chia zaden zijn makkelijk te verwerken in je eetpatroon door hun neutrale smaak. Je kunt ze mengen met je havermout, mixen door de salade of door je smoothie of vers sapje roeren. De zaten zitten bomvol magnesium, calcium en ijzer en vormen daarom een onmisbare toevoeging op je ontbijt, lunch of diner. Verwerk chia zaad dagelijks door je voeding en geef je lichaam een krachtige boost!

Eet jezelf jong

In principe kunnen we dus stellen dat onder superfoods natuurlijke producten (dan wel verwerkt in supplementen) behoren die een buitengewone voedingswaarde hebben en daarom zeer goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon passen. Voedingsmiddelen zoals de genoemde zijn enorm in opkomst en worden gepromoot in (recepten)boeken, blogs of informatiewebsites over gezonde voeding. Ga (huid)veroudering, ouderdomskwalen en een steeds zwakker wordende gezondheid tegen door je lichaam regelmatig een enorme boost te geven. Magnesium, calcium, proteïnen, vitaminen, mineralen, ijzer en vezels: allerlei onmisbare stoffen die in veel producten nauwelijks voorkomen. Eet naast je dagelijkse dosis groenten, fruit en vezels ook een keer een verrassende smoothie met verse producten van de toko of vervang je cruesli met melk een keer voor havermout met bosbessen, pompoenpitten, chia zaadjes en amandelen. Wees je bewust van alle suikers (zelfs fruitsuikers) en koolhydraten (in feite ook suikers) die altijd overal in torenhoge mate in verscholen zitten en ga voor caloriearme, voedzame producten. Maak kennis met superfoods en houd jezelf zo jong mogelijk door je eetpatroon en daarmee leefstijl hier en daar aan te passen: je doet het voor jezelf!

Misschien ook interessant...