Superfood: Rauwe Cacao

door Strong Man Run Team
rauwe cacao

Iedereen heeft wel eens zin in chocolade. Maar reguliere cacaopoeder of een stuk chocolade is niet altijd een gezonde keuze. Wel wanneer je kiest voor het gebruik van rauwe cacao. Rauwe cacao is genieten van een heerlijke chocoladesmaak en de voordelen van gezonde voedingsstoffen.

Wat is rauwe cacao?

Rauwe cacao is onverhitte vermalen cacaobonen. Dit wil zeggen dat de cacao tijdens het maalproces niet hoger verhit wordt dan 40 graden Celsius. Omdat de bonen koud worden gemalen gaan de enzymen, mineralen, vezels, proteïnes en vitaminen die in de cacao zitten niet verloren.

Reguliere cacao wordt gebrand. Aangezien deze cacao wel wordt verhit tijdens het maalproces van de bonen, gaan er dus veel belangrijke voedingsstoffen verloren. Door dit verhittingsproces wordt de van nature aanwezige cafeïne nog eens versterkt. Hierdoor kunnen er symptomen als hartkloppingen en versnelde bloedcirculatie optreden.

Superfood

Rauwe cacao heeft van alle voedingsmiddelen de hoogste concentratie antioxidanten. Het laat andere superfoods zoals acai bessen en bosbessen ver achter zich. Je kunt rauwe cacao zeker één van de beste superfoods ter wereld noemen.

De werking van antioxidanten

Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Antioxidanten kunnen helpen tegen deze beschadigingen door de vrije radicalen af te voeren, waardoor het verouderingsproces tegen kan worden gegaan. Antioxidanten kunnen mogelijk op lange termijn hartziekten voorkomen.

Andere gezondheidsvoordelen van rauwe cacao

Rauwe cacao is zoals hierboven al werd beschreven goed voor je hart. De antioxidanten in rauwe cacao produceren stikstofmonoxide, een stof die het lichaam helpt bij het regelen van de bloeddruk.

Naast het regelen van de bloeddruk kan rauwe cacao ook het cholesterol en het lichaamsvetpercentage doen dalen. De vetten in cacao hebben geen slechte invloed op het cholesterolgehalte van de mens omdat rauwe cacao het neutraliserende vetzuur; stearinezuur bevat.

Wanneer je moet of wil letten op je lijn kun je met een gerust hart rauwe cacao eten. Mits er uiteraard op gelet wordt dat de juiste hoeveelheid wordt gehandhaafd. Want overal waar ‘te’ voor staat is te veel en niet gezond voor je.

Bovendien is rauwe cacao de rijkste bron aan magnesium. Magnesium is onder andere belangrijk omdat het de hersensstofwisseling in balans brengt en een rol speelt in de opbouw van sterke botten. Ook wordt magnesium geassocieerd met gelukkig zijn.

Hoe kan je rauwe cacao gebruiken?

Rauwe cacao kun je op veel manieren heerlijk verwerken bijvoorbeeld door yoghurt, smoothies en in warme chocolademelk. Ook voor het bakken van koekjes of cake kun je rauwe cacao goed gebruiken.

Conclusie

Aan de hand van bovenstaande informatie is het duidelijk dat rauwe cacao veel gezonde voordelen heeft voor het lichaam. Zo is rauwe cacao goed voor het hart, de bloeddruk, het cholesterol, doordat het onder andere antioxidanten en magnesium bevat. Daarnaast heeft het een heerlijke smaak en zijn er tal van verschillende methodes om rauwe cacao te verwerken in je ontbijt, drinken en tussendoortjes.

Misschien ook interessant...