Koolhydraatarm dieet, zo werkt dat dus!

door Strong Man Run Team
Koolhydraatarm dieet zo werkt dat dus

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet.

Wanneer je mijn tips ook uitvoert, zul je snel gaan afvallen!

Wil je doelgericht en snel afvallen dan is een koolhydraatarm dieet echt iets voor jou. Handig is om alvast te weten dat koolhydraten in vrijwel alle producten die je op een dag eet aanwezig zijn. Je vindt ze in bijvoorbeeld pasta, rijst, alcohol, lactose, suiker, brood en noedels, maar ook in bijvoorbeeld koekjes, snoep en sauzen. Natuurlijk hoef je geen honger te lijden, er zijn gewoon producten die je beter niet kunt eten. Je laat tijdens een koolhydraatarm dieet namelijk zoveel mogelijk koolhydraatrijke producten weg uit je eetschema. Een lastige klus maar je zult ontdekken dat er genoeg producten zijn die je wel mag eten en dat je snel zult afvallen zonder minder energie te hebben doordat je wel altijd voldoende voedingsstoffen binnen krijgt om optimaal te kunnen leven!

De eerste stap van het koolhydraatarm dieet: meer te weten komen over koolhydraten

De eerste stap naar een lager gewicht met een koolhydraatarm dieet is prima te doen, ontdek wat koolhydraten met ons lichaam doen. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron om je alledaagse bezigheden te kunnen doen. Er zijn twee versies van deze koolhydraten, namelijk de enkelvoudige en de complexe versie. De enkelvoudige vind je in fruit, melk en groenten, maar ook in bijvoorbeeld frisdrank, gebak en snoep. Complexe koolhydraten zijn moeilijker om te zetten in glucose, deze vind je vooral in bruine rijst, rogge en haver, maar ook groente bevat veel complexe koolhydraten. Als laatste moet je weten wat vezels precies zijn. Vezels zijn onverteerbare complexe koolhydraten die een vol gevoel veroorzaken en nauwelijks calorieën opleveren.

De tweede stap van het koolhydraatarme dieet: let op de GI-waarde

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk producten eet en drinkt met een lage GI-waarde. Dit betekent dat de koolhydraten in het eten langzaam zijn waardoor de energie langzaam opgenomen wordt in het lichaam en er dus geen piek in de hoeveelheid suiker in het bloed ontstaat. Langzame koolhydraten zitten in bijvoorbeeld groente, fruit, peulvruchten en pinda’s terwijl snelle koolhydraten te vinden zijn in bijvoorbeeld bier, frisdranken, cornflakes, stokbrood en snelkookrijst.

De derde stap van het koolhydraatarme dieet: leren combineren

Zoals je bij stap twee hebt gelezen is de GI-waarde erg belangrijk bij een koolhydraatarm dieet. Het is belangrijk dat je koolhydraten tegelijk eet met vet en eiwitten waardoor het langer duurt voor ze omgezet worden in glucose en is de gezamenlijke GI-waarde van de drie voedingsstoffen lager.

De vierde stap van het koolhydraten dieet: stel je persoonlijke plan op

Nu je over de juiste kennis beschikt kun je beginnen met het opstellen van een koolhydraatarm dieet dat precies aansluit bij jezelf. Er zijn verschillende vormen van een koolhydraatarm dieet, de vorm die hier wordt beschreven is in onze ogen de snelste manier om af te vallen. In de eerste periode, die twee weken duurt moet je lichaam wennen aan de weinige koolhydraten die het binnenkrijgt. In deze periode mag je uitsluitend magere vlees, vis, kaas en melk, eieren, groente eten. In de tweede periode voeg je goede koolhydraten weer toe zoals fruit en volkoren graanproducten waardoor je ongeveer een halve tot een kilo afvalt. Vervolgens blijf je dit volhouden tot je voldoende bent afgevallen, maar nog steeds blijf je opletten op koolhydraten en blijf je veel groene en magere vlees en/of vis eten.

De vijfde stap van het koolhydraatarme dieet: let op, drink voldoende en eet genoeg vezels

Huh? Vezels zijn toch koolhydraten? Omdat je vezels nauwelijks kunt verteren leveren ze vrijwel geen calorieën waardoor je ze zeker moet eten. Deze vezels zorgen er namelijk voor dat je een goede stoelgang houdt en geven je een vol gevoel. Vezels vind je in bijvoorbeeld aardappelen, groente en fruit, maar ook in noten, zaden en zilvervliesrijst. Drink daarnaast ongeveer 1,5 liter water per dag, dit kan ook koffie, thee of een andere drank zijn maar let wel op bij frisdranken. Zonder dat je het in de gaten hebt kun je zo in korte tijd veel koolhydraten tot je nemen.

De zesde stap van het koolhydraten dieet: pas op met alcoholische dranken

Het is vanwege het eetlustopwekkende effect af te raden alcohol te nuttigen. Zeker gedurende de eerste weken van een koolhydraatarm dieet. Nadat je lichaam gewend is aan een leven met minder koolhydraten kun je prima alcohol nuttigen met uitzondering van bier omdat de alcohol zelf wordt gerekend onder de lege calorieën, oftewel calorieën zonder veel voedingswaarde.

De zevende stap van het koolhydraatarm dieet: doorzetten!

Bij een koolhydraatarm dieet zijn de eerste weken het zwaarst. Doordat je lichaam moet wennen aan de nieuwe soorten energie die het binnen krijgt kan het zijn dat je jezelf soms een beetje moe en lusteloos voelt. Je bent namelijk gewend om veel suikers binnen te krijgen, na een aantal dagen wordt deze behoefte al minder en na een week is de behoefte naar alle waarschijnlijkheid volledig verdwenen. Probeer jezelf daarnaast ervan te weerhouden toch koolhydraatrijk voedsel te nemen door met anderen over je dieet te praten, zij kunnen je motiveren door te gaan op momenten dat je het even moeilijk hebt.

Misschien ook interessant...