Het Paleo Dieet

door Strong Man Run Team
Het Paleo Dieet

In de winkels vind je tegenwoordig ontzettend veel producten waar van alles aan is toegevoegd dat je niet kent. Dan is er nog niet eens gesproken over de vele suikers die de meeste producten bevatten. Vroeger ging dit niet zo. Toen mensen zelf hun eten moesten vangen en plukken, bevatte dit niet allerlei schadelijke stoffen, zoals het nu wel doet. Steeds meer mensen worden zich bewuster van wat we allemaal in onze mond stoppen, want is het wel zo gezond? Het paleo dieet is een dieet dat zich richt op het eten hoe we dit vroeger deden.

Het principe van paleo is eigenlijk erg simpel. Er is van alles dat je nog mag eten, en dat maakt dit paleo dieet ook zo gemakkelijk. Het enige dat je moet bedenken voor je iets koopt, is of de mens van vroeger, de jager-verzamelaar, dit ook zou eten. Die at natuurlijk geen snoep, koekjes of pizza. Deze mensen leefden van bijvoorbeeld bessen aan struiken, zij jaagden zelf op allerlei dieren en ook de groenten konden ze zelf vinden. Als je in het vervolg in de supermarkt staat, kun je je dus afvragen of de mens van vroeger hetzelfde zou eten als jij van plan bent. Zo niet, dan past het in ieder geval niet binnen het paleo dieet.

Historie van het dieet

Dit populaire dieet is bedacht door Walter L. Voegtlin. Dit was al jaren geleden, namelijk in de jaren 70. Vanaf dat moment waren er al veel mensen die het dieet wilden volgen. Uiteraard werden er ook veel onderzoeken gedaan of dit dieet echt geschikt was om mee af te vallen en of het gezond was voor ons lichaam. Veel mensen vonden het namelijk maar een achterhaald idee om te eten wat de vroegere mens at, want in al die jaren is er natuurlijk veel meer veranderd dan alleen ons eten. Toch bleek het dieet gezond te zijn voor ons lichaam. Dit komt omdat genetisch gezien wij niet veel verschillen van de mensen vroeger die hun eigen vis konden vangen en hun eigen fruit konden plukken. Ook zei de bedenker van dit dieet dat een mens meer neigt naar het zijn van een carnivoor, waardoor dierlijke vetten en proteïne belangrijker blijkt te zijn dan koolhydraten.

Ook werden er onderzoeken gedaan sinds het ontstaan van dit dieet. Zo werd er onderzocht of het dieet invloed had op bepaalde ziektes, en wat bleek: het dieet kan allerlei ziektes voorkomen. Daarbij kan worden gedacht aan hart- en vaatziektes, diabetes, ziektes die iets te maken hebben met onze vertering en obesitas. Er is dus al lang geleden aangetoond dat dit dieet geweldige resultaten kan hebben. Het is bovendien niet alleen geschikt voor mensen die gewicht willen verliezen, maar ook voor mensen die gewoon gezonder willen leven en dus geen ongezonde dingen meer binnen willen krijgen. Het dieet is niet voor niets razend populair geworden.

Waarom is het populair?

Het grootste verschil met andere diëten, is dat het paleo dieet erg gezond is, terwijl andere diëten dit meestal niet zijn. Denk aan bijvoorbeeld het crash dieet. Bij dit dieet zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk calorieën binnenkrijgt, waardoor het lichaam over moet gaan op jouw reserves. In dat geval zijn reserves vet, waardoor vet verbrand zal worden. Dat klinkt misschien goed, maar je bent ontzettend slecht bezig voor het lichaam omdat je jezelf aan het uithongeren bent. Ook niet elk dieet werkt bij iedereen. Bij het paleo dieet doe je dit helemaal niet, maar kies je alleen voor gezonde producten.
Een ander groot pluspunt is dat je je niet hoeft te houden aan een bepaald aantal calorieën per dag. Je hoeft dus niet perse op te letten hoe veel je eet, want wat je eet, is erg goed voor het lichaam. Hierdoor heb je ook niet echt het idee dat je op een streng dieet bent en zal het alleen hierdoor al heel erg gemakkelijk gaan.

Voordelen van dit dieet

Je zult je na een aantal dagen al beter voelen zonder alle suikers in jet lichaam. Ons lichaam is nou eenmaal niet gemaakt om hiermee om te kunnen gaan, waardoor je je misschien moe voelt of andere klachten hebt. Buikpijn is ook een veelvoorkomende klachten door het eten van teveel suiker. Je voelt je na een aantal dagen al veel gezonder en alleen hiervoor moet je het eigenlijk al doen.

Ook kun je erop rekenen dat je je niet alleen beter voelt, maar dat je er ook beter uit gaat zien. Naast het feit dat je kilo’s kwijt zal raken, zal je ook merken dat je huid er stukken gezonder uitziet. Dit komt door alle vitamines en mineralen die de huid nodig heeft, en die het lichaam nu ook eindelijk binnen krijgt.

Zoals eerder genoemd, is de kans op allerlei ziektes aanzienlijk kleiner als je bent begonnen met het paleo dieet. Hart- en vaatziekten ontstaan vaak door het eten van allerlei dingen die veel te vet zijn. In het paleo dieet krijg je niet te maken met dit soort eten. Ook de kans op diabetes is veel kleiner geworden als je eenmaal bent begonnen. Je kunt dus zeker zeggen dat dit dieet niet alleen gezond is, maar dat het er ook voor zorgt dat je langer kunt leven. Uiteraard is hiervoor nooit garantie, maar omdat de kans op deze ernstige ziektes zo is verminderd, is de kans zeker aanwezig dat je een aantal jaren langer kunt leven met simpelweg gezond eten!

Ten slotte voel je je dus al stukken beter, zie je er beter uit en ook voor mensen met allergieën is dit misschien wel de oplossing. Dit ligt aan de soort allergie, maar het dieet kan er wel voor zorgen dat de allergie minder wordt en misschien zelfs helemaal verdwijnt. Met het gezonde eten kan het lichaam namelijk beter werken en hierdoor is het mogelijk dat de allergie afneemt.

Nadelen

Een nadeel voor veel mensen is dat ze sommige dingen moeten verbannen en hierdoor lekkers moeten mislopen. Ook zul je op zoek moeten naar andere producten die je normaal zult kopen. Op zich is dit natuurlijk geen groot probleem, maar als je bijvoorbeeld in het buitenland bent, kan het lastig worden. Gelukkig zijn er voor de meeste producten goede alternatieven te vinden waardoor je echt niet alles moet afzweren.

Voor vegetariërs kan dit dieet lastig zijn, omdat het voornamelijk gaat om vlees en vis. Hierdoor hebben zij nog maar een beperkte keuze in wat ze kunnen eten. Er is dan wel genoeg groente en fruit om uit te kiezen, maar toch zal het op een gegeven moment saai worden omdat je maar zo weinig keus hebt. Voor vegetariërs moet er dus nog wat op worden bedacht, maar het is zeker niet onmogelijk om als vegetariër dit dieet te volgen.

Uitleg

Er is dus veel over dit dieet te zeggen, maar er kan zeker worden gezegd dat je gezond bezig bent. De nadelen zijn eigenlijk maar klein en het maakt niet uit of je jong of oud bent, want iedereen kan dit dieet volgen. Je doet alleen maar iets goeds voor het lichaam, ongeacht of je gewicht wil verliezen of alleen wilt dat je lichaam echt alle vitamines en mineralen binnen zal krijgen.

Qua vlees bij dit dieet hoef je je zeker niet in te houden. De mens van vroeger ving echt van alles en nog wat, en dat betekent dat je ook nu weer van alles kunt eten. Over het vlees hoef je je dus niet druk te maken en je kunt eigenlijk alles kopen.

Als groente kun je bijvoorbeeld kiezen voor asperges, artisjokken, wortels, avocado, spinazie en nog veel meer. Bij groente moet je echter ook uitkijken voor het aantal suikers. Voor mensen die echt veel willen afvallen, is het verstandig om hierop te letten. Als je alleen gezond wilt eten, zijn deze suikers geen probleem. Waar je nog relatief veel suikers in zult vinden, zijn zoete aardappeltjes, pompoen en bietjes. Wederom valt dit reuze mee en kun je er verder vanuit gaan dat iedere groente prima is. Een heerlijke salade kun je er in ieder geval zeker mee maken.

Wat je ook steeds vaker hoort en ziet, is het koken met verschillende soorten olie. Kokosolie is steeds populairder aan het worden en ook binnen dit dieet mag het worden gebruikt. Net als avocado olie, olijfolie en macadamia olie. Hiermee zul je het eten alleen maar lekkerder maken.

Als tussendoortje kan er prima worden gekozen voor noten of fruit. Het enige stuk fruit waarmee je moet uitkijken qua suikers, is een banaan. Gelukkig zijn er nog vele stukken fruit over waar je wel voor kunt kiezen. Ook noten zijn perfect, want wederom aten de mensen deze vroeger al. Ze vullen niet alleen erg goed, maar zijn erg gezond en ook nog eens heel erg lekker. Prima als je in de avond nog zin hebt in wat lekkers. Let wel op dat je niet kiest voor noten die veel zout bevatten, want in de supermarkt is dit soms al gedaan. Dit staat vermeld op de verpakking.

Misschien ook interessant...