Haaruitval? 3 mogelijke oplossingen op een rijtje

door Strong Man Run Team
Haaruitval 3 mogelijke oplossingen op een rijtje

Haaruitval is een probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Veel mensen denken dat haren pas uitvallen op later leeftijd, maar dit hoeft niet. Ook op jonge leeftijd kun je namelijk al te maken krijgen met haaruitval. Als dit lange tijd aanhoudt, kunnen er kale plekken zichtbaar worden op jouw hoofd. Dit bezorgt je mogelijk een onzeker gevoel. Reden genoeg om in actie te komen tegen haaruitval. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten wat zij hiertegen kunnen doen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk drie mogelijke oplossing voor haaruitval op een rijtje.

1. Vermijd stress

Een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval is stress. Wanneer je veel stress ervaart, maakt jouw lichaam meer adrenaline aan. Soms slaagt het lichaam erin dit te verwerken, maar dit lukt helaas niet altijd. Wanneer jouw lichaam hier niet in slaagt, leidt dit vaak tot haaruitval. Dit komt vooral door de verminderde doorbloeding van de hoofdhuid. Adrenaline wordt hierdoor minder goed afgebroken en dat heeft gevolgen voor jouw haar.

Als je haaruitval wilt voorkomen, is het zaak om stress te vermijden. Zorg er daarom voor dat je regelmatig tijd vrijmaakt om te relaxen. Het masseren van de hoofdhuid kan ook helpen. Door een massage stimuleer je de doorbloeding van de hoofdhuid namelijk. Hierdoor wordt adrenaline beter afgebroken. Je kunt eventueel ook hulp zoeken als je er zelf niet in slaagt om de stress te verminderen.

2. Let op wat je eet en drinkt

Wat veel mensen niet weten, is dat haaruitval ook het gevolg kan zijn van eten en drinken. Haren kunnen bijvoorbeeld uitvallen als gevolg van een tekort aan ijzer. Eet daarom geregeld producten die ijzer bevatten. Daarnaast is het verstandig om extra vitamine B, C en zink tot je te nemen. Vitamine A is juist weer niet goed. Althans, niet als je het in te grote mate binnenkrijgt. Zorg er daarom voor dat je bewust bent van wat je eet. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken. Wij raden een minimum van acht glazen water per dag aan. Water is namelijk een essentieel onderdeel voor de opbouw van haar.

3. Kies voor een haartransplantatie

Haaruitval wordt niet altijd veroorzaakt door stress of jouw eet- en drinkgewoontes. Haren kunnen namelijk ook uitvallen onder invloed van het DHT-hormoon. Als jouw haarzakjes gevoelig zijn voor dit hormoon, is de doorbloeding niet goed genoeg. Dit zorgt voor een kortere groeifase van een haar, waardoor haren eerder uitvallen. Als haaruitval inderdaad veroorzaakt wordt door het DHT-hormoon, kun je het beste kiezen voor een haartransplantatie.

Bij een haartransplantatie worden haren uit de haarkrans van jouw achterhoofd getransplanteerd. Waarom juist deze haren? Omdat ze een andere genetische aanleg hebben, waardoor ze niet vatbaar zijn voor hormonale veranderingen of andere oorzaken van haaruitval. Hierdoor maak je voor eens en altijd een einde aan kale plekken als je een haartransplantatie ondergaat.

Als je een haartransplantatie ondergaat, kun je vaak kiezen uit twee technieken. Bij de FUT-techniek wordt een stripje huid weggenomen. Hierdoor kunnen veel haarzakjes tegelijkertijd verplaatst worden, maar er ontstaat wel een wond die gehecht moet worden. Gevolg hiervan is dat er altijd een litteken zichtbaar blijft. Bij een FUE haartransplantatie is dit niet het geval. Bij deze techniek worden haren namelijk één voor één weggenomen uit de hoofdhuid. De kleine wondjes die ontstaan, genezen vanzelf. Vandaar dat de FUE-techniek bestempeld wordt als de minst ingrijpende haartransplantatie.

Misschien ook interessant...