Dit is waarom niet elk dieet bij iedereen werkt

door Strong Man Run Team
Dit is waarom niet elk dieet bij iedereen werkt

Je kent het wel. Die ene vriendin die zich fantastisch voelt na een week op sapjes geleefd te hebben. Wanneer jij dit doet, voel je je verschrikkelijk. Maar nu is er de wetenschap die je gaat uitleggen waarom jij je zo afschuwelijk voelt. Een rapport van The Washington Post laat zien hoe verschillende mensen verschillend reageren op hetzelfde dieet.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdscrift Cell. Het onderzoek laat de glucose in het bloed zien van 800 (gezonde) mensen gedurende een week. Dit werd bijgehouden met een speciaal apparaat. De deelnemers moesten ook hun dieet, beweging en slaap delen met de onderzoekers. Alle deelnemers deden wat ze normaal ook deden, maar ze begonnen allemaal de dag met hetzelfde ontbijt. Dit bevatte 50 gram granen. Het idee erachter was om te kijken hoe de glucose waarde omhoog zou gaan na het eten. Hoge waarden kunnen duiden op overgewicht, diabetes en hartziektes.

De onderzoekers van de Weizmann Insitute of Sience in Israël kwamen tot de conclusie dat wanneer de 800 deelnemers hetzelfde aten, elk lichaam anders de voedingsstoffen afbrak. Leeftijd en BMI hadden een effect op de resultaten, maar nog opmerkelijker is het dat de glucosewaarden van alle deelnemers extreme verschillen toonden na het eten van hetzelfde ontbijt. Dit gaf de onderzoekers aanleiding om aan te nemen dat er verschillende factoren een rol spelen bij het afbreken van voedingsstoffen. Denk aan je darmbacteriën, dieetgewoontes en fysieke beweging.

De oplossing? De onderzoekers zeggen dat personalisatie van een dieet de kern is. Ze kwamen uit bij een algoritme dat kan voorspellen hoe een persoon reageert op voeding. Dit is gebaseerd op levensstijl, gezondheid en de darm microbionen. Zo ontstaan een gepersonaliseerd dieet. De Post laat zien dat een vrouw haar bloedspiegel omhoog zag schieten na het eten van tomaten. Ze kreeg een gepersonaliseerd dieet en stopte met het eten van tomaten. In een groep van 100 vrijwilligers hielp een gepersonaliseerd dieet de bloedsuikerspiegels in balans te houden en veranderde het de darm microbionen.

Tot nu toe is het nog niet makkelijk om een computer-geanalyseerd dieet te krijgen dat past bij jouw situatie. Misschien dat dit in de toekomst wel mogelijk wordt. Lukt het je niet om af te vallen, dan is het raadzaam om tot die tijd een dokter of een diëtist(e) te raadplegen. Hier vind je eventueel nog 7 tips om 10 kilo af te vallen in 5 weken zonder te sporten. Je kan ook nog een sapkuur proberen.

Misschien ook interessant...