Airsoft in een notendop

door Strong Man Run Team
airsoft in een notendop

Steeds meer mensen in Nederland kennen de schietsport airsoft. Airsoft is een beetje te vergelijken met paintball, maar dan zonder de verfballetjes. Bij airsoft is het belangrijk dat alles realistisch lijkt door onder andere replica’s van echte wapens te gebruiken. Wil je meer weten over airsoft? Lees dan vooral verder voor meer informatie.

De schietsport

Airsoft is dus een schietsport. Het is eigenlijk allemaal begonnen in de Verenigde Staten. Er werden luchtdrukgeweren geproduceerd waarmee je metalen balletjes kon schieten. In Japan mocht je geen echte wapens bezitten. Zo ontstond het idee om replica’s te maken van echte wapens. In Japan werden kunststof balletjes gebruikt. Dit concept werd bekend in Europa en werd steeds populairder.

Airsoft was een lange tijd verboden in Nederland. Sinds 2013 is airsoft legaal in Nederland geworden, dus dat is nog niet zo lang. Maar hoe wat houdt airsoft dan precies in? Over het algemeen wordt airsoft met meerdere teams gespeeld, maar je kan het ook individueel spelen. Je gebruikt replica’s van echte wapens om elkaar af te schieten. Het uiteindelijke doel van airsoft is dan ook om de andere teams af te schieten. Is het gelukt? Dan heb je gewonnen.

De voorwaarden

Airsoft is niet een sport die je zomaar mag uitoefenen zoals tennis of voetbal. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden verbonden aan airsoft waar je rekening mee moet houden. De eerste voorwaarde is dat je achttien jaar of ouder moet zijn. Ben je nog geen achttien? Dan moet je helaas nog even wachten met airsoft. Het is niet zo geschikt voor kinderen en jongeren.

Een andere voorwaarde voor airsoft is het hebben van een lidmaatschap bij de NABV. De NABV staat voor de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging. Wanneer je een lidmaatschap gaat aanvragen, is het belangrijk dat je een Verdrag Omtrent Gedrag hebt. Hiermee kan je aantonen dat je geen strafbare feiten op je naam hebt staan. Is alles goedgekeurd? Dan krijg je een vergunning van de NABV. Dat is dan ook het moment dat je mag beginnen met airsoft.

De uitrusting

Om mee te kunnen doen aan airsoft heb je wel de juiste uitrusting nodig. Ten eerste is het verplicht om een veiligheidsbril te hebben. Dit heeft te maken met de wapens, zoals een airsoft pistool. Daar zitten kleine biologisch afbreekbare balletjes in waarmee je de andere mensen kan afschieten. Om die reden moet je vooral je ogen en de rest van je gezicht beschermen. Houd daarom de veiligheidsbril altijd op tijdens airsoft.

Naast de veiligheidsbril heb je uiteraard een wapen nodig. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende wapens op de markt waar je uit kan kiezen. Je kan je hierin laten adviseren om te bepalen welk wapen het beste bij jou past. Verder heb je goede kleding nodig. Het wordt aangeraden om camouflage kleding te dragen. Daarmee kan je onopvallend over het hele speelveld bewegen. Je kan het beste kiezen voor lange mouwen en een lange broek. Zo heb je de minste kans op wondjes door het kruipen. En vergeet de stevige schoenen ook niet!

Misschien ook interessant...